lauantai 12. marraskuuta 2016

AVOIMUUDEN HENKI JOHDA SINÄ MEITÄ...!

 Laskeuduttuasi nettilennolta Uudenkaupungin kaupungin kotisivuille, sinut vastaanotetaan tekstillä, jossa korostetaan avoimuutta ja henkeä. Tuo avoimuus on ohi, mikäli sillä käsitetään legendaarista termiä PA - kiitos hallituksen. Hengettömyyskin on jäänyt taakse, jos sillä käsitetään esim. kaupunginjohtajan tokaisurepertuaaria: Ei inahdusta eikä hönkäystäkään kaupungin taloudesta päätettäessä.

Tätä voi pitää edistyksenä, jos sitä vertaa menneeseen valtuustokauteen, jolloin Hege Wee levitti suoranaisia walheita maakuntalehtiakselilla Hanko-Rovaniemi. Valtuustossa eräässä budjettitarinointikotvasessa samainen heppu käytti yhden puheenvuoron: On se ihmeellistä, että valtuustossa on kaksi perussuomalaisten valtuustoryhmää? Noista ajoista asiat ovat muuttuneet melkoisesti ja parempaan suuntaan: Puheet ovat ennalta punnittuja ja taloutta on oikaistu tuntuvasti eikä ole kuin puolivuotta niistä hetkistä, kun kaupungissamme julistettiin yksimielisyyttä ja omaa hyvyyttä.

Mainittuja aikoja ja taustoja pohtimisen ponnahduspintana käyttävä ihmettelee kaupunginjohtajan esitystä. Mikä voi olla moisen esityksen motiivit, syyt ja seuraukset:
 
"Kaupunginjohtajan ehdotus:
 
Kaupunginhallitus päättää kiinnittää erityistä huomiota kuntalain
mukaisen luottamushenkilön velvollisuuteen käyttäytyä arvokkaasti,
ottaa huomioon moraaliset ja eettiset arvot julkisessa esiintymisessä
sekä mm. sosiaalisessa mediassa ja noudattaa hyvää
hallintokäytäntöä. Luottamushenkilöllä ei ole oikeutta paljastaa
kokouksessa käytyjä keskusteluja eikä salaisia asioita."
 
Tommottii, Hyundailla jäävuoria väistelevä, kaupunginjohtaja ehdottelee. Ilmeisesti toteutunut arvokas käyttäytyminen ei toteudu kaupunginjohtajan toiveiden mukaisesti ja kun katsomme tämän Hyundain kuljettajan eräitä avauksia, näin asia myös todistetusti on. Hänen miljoonien aiesopimus jäi toteutumatta eikä kaupunkiin saatu muutakaan esitettyä kallista eli luottamushenkilöiden päätökset eivät ole koituneet kaupunkilaisille riittävän arvokkaiksi.
 
Samainen Hyundai-mies toteaa, ettei kaupunginhallituksessa käytyjä keskusteluita ja salaisia asioita saa paljastaa. Ymmärrän joiden hyvin harvojen asioiden salaamiseen, mutta keskustelujen salaamista en ymmärrä. On kerrassaan mainiota, jos päätöksiin liittyvät käänteet keskusteluineen avataan. Ketä rehellistä päättäjää  avoimuus voi vahingoittaa? -Ei ketään! 
 
Sen sijaan, että rajoitetaan, hölmöin sanankääntein tai oudoin ehdotuksin, päättäjien kokouksissa käymiä keskusteluja, pitäisi keskustelijoita vaatia harkintaa ennen suunsa avaamista. Tämä nopeuttaisi kokousten kulkua ja sillä taas saavutettaisiin uusia säästöjä. Jos joku puhuu aivan puuta heinää, hölmöilee rajusti tai vaatii ääliömäisten munauksiensa salaamista, on vähintäänkin  loistavaa, että kansa tietää näistä. Avoimuuden tärkeys korostuu eteenkin vaalien lähestyessä - Silloin saamme tolkun päättäjiä.
 
Itse joskus kauan sitten esitin lautakunnan kokouksia julkisiksi ja olen yhä vakaasti samaa mieltä: Demokratia perustuu tietoon eikä salailuun. Jos joku haluaa pyöriä mystisessä salaseurassa, jättäköön kaupungin päätöksenteon ja liittyköön halujensa mukaan vaikkapa Vapaamuurareihin tai Muumi Klubiin ja pitäköön jännää! Mitä esittäjään itseensä tulee, niin voi äiti, eikö siitä viimeinkin pitäisi päästä .....?!

46 kommenttia:

  1. On poliittisesti korrektia sanoa poliittisesti korrektia ihmistä poliittisesti korrektiksi ihmiseksi eikä siksi mikä hän on, fasistiksi.
    No juu, muutenkin olen sitä mieltä, että toisinajattelijoita pitäisi vetää turpaan ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. harmi kun tässä javan plokissa ei ole hymiöitä..

      Poista
  2. Olen samaa mieltä ettei kh käyttäydy arvokkaasti vaan valehtelee minkä kerkiää. Viimeksi terveydenhoito jututkin ovat sellaisia etteikö tosiaanko alkeitakaan ymmärretä tai eikö ole mitään luettu siitä mitä tulee. Kj:n esityskin on kaikkea muuta kuin arvokasta käyttäytymistä.

    VastaaPoista
  3. Onko taas tulostettu muovikassillinen "todisteita" netistä, kun taas on heitetty ilmaan varsin iso möykky. Sen nimi on sosiaalinen media!
    Näin U:gissa. Avoimuuden hengessä. Jään miettimään, että ihan itsekö ja täysin omasta aloitteestaan kj. Vainio on tämän päätösesityksen hallitukselle muotoillut? Epäilen!

    VastaaPoista
  4. Vainio on oikeilla jäljillä. Harton hölinöille on pistettävä piste. Kukaan ei uskalla hallituksessa sanoa mitään, Harto vuotaa kaikki julki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kommentin jälkeen ymmärrän hyvin miksi puheiden julkituloa pelätään. Tämä on typeryydessään niin demokratiaa halveksiva.

      Poista
    2. Hallituksen jäsenten käyttäytyminen on todella tökeröä. Nytkin joku ampuu anonyyminä Hartoa selkään. Harto kommentoi nimellään.

      Poista
    3. Tuo tökerö on sama nainen joka ennen vaaleja jakoi Rauhanpuistossa kaljatölkkejä mainoksensa kanssa.

      Poista
    4. Kukaan ei uskalla puhua mitään. Tunnen vain yhden kaupunginhallituksen jäsenen jonka keskeistä sanavarastoa on ääripään edottomuudet kuten kukaan ja mitään. Nimi on Merja Koski.

      Poista
  5. Voisitko kertoa mitä Harto on vuotanut?

    VastaaPoista
  6. Mitä siellä hallituksessa hölistään, jos niiden hölinöiden julkituloa pelätään? Kaupungilaiset ovat oikeutettuja tietämään mitä heidän edustajansa hölisevät ja tekevät. Päätöksenteko pitää olla läpinäkyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hallituksen keskudtelut on salaisia, mutta päätökset ei.

      Poista
    2. Ovat salaisia tai ei niin puheistaan pitää vastata. Ei pidä puhua sellaisia joita kehtaa omikseen tunnustaa. Monet taatusti puhuvat muuta mitä julkisuudessa tunnustavat. Valehtelu pitää saada loppumaan.

      Poista
    3. Eivät ole salaisia! Joten höpö höpö.

      Poista
    4. Miksi keskustelut ovat salaisia, kun julkisista asioista päätetään.

      Poista
    5. Minkään lain tai määräyksen mukaan keskustelut eivät ole salaisia.

      Poista
    6. Suljetun kokouksen keskustelut ovat luottamuksellisia. Kunnan ... Julkisuuslaissa säädetään kuitenkin myös salassa pidettävistä asiakirjoista (24 §). Lisäksi ...

      Poista
  7. Jos olisin kj Vainio, niin vetäisin kyllä johtopäätökset, ja pian. ja muuttaisin kauas ukista, paikkaan jossa hänen menneisyyttään ei tunneta? Hän on varmaan jossain muussa virassa hyvä, mutta kj:na hän on kaiken arvostelun alapuolella. Ei vieläkään hallitse hommiaan. Palkka on aivan liian iso mitään tekemättömälle johtajalle...Mutta meillä on myös heikko hallitus tekemään päätöksiä ja ovathan vaalitkin muutaman kuukauden päästä.

    VastaaPoista
  8. Kiitos käynneistä ja kommenteista! En oikein ymmärrä koko esitystä. Eihän hallitus ole, edeltäjänsä tavoin, muninut tai muutenkaan aiheuttanut miljoonakuluja kaupunkilaisille, joten ¨eikö vaikenemisen sijaan pitäisi enemmänkin retostella ja kehua sitä kuinka päätöksiin päästiin. Kun kaupungin taloutta on oikaistu miljoonilla parempaan suuntaan, ei kukaan voi olla aiheuttanut "vuotamisellakaan" mitään vahinkoa.

    Kaupunginjohtajana tarttuisin olennaisiin ongelmiin, kuten kiinteistöjen sisäilmaongelmiin, huonoon valmisteluun jne. eli ryhtyisin johtamaan tätä kaupunkia. Nyt on ikävä kyllä niin, että jos kaupunginjohtaja ei viimeinkin ryhdistäydy, hän viettää viimeisen joulun tuolla pallilla. Se on toisaalta sääli, sillä hän on mukava ja inhimillinen mies.

    VastaaPoista
  9. Oletko java vähän tyhmä. Ei Atso esitystä tehnyt vaan hallituksen porvarit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi porvarit tekisivät tälläisen esityksen?? Toisaalta asia on niin mitä Java kirjoittaa kommentissa klo 19.26.
      Keskusteluista puhuminen on yleensä muuneltua totuutta. Kummasti muuttuu asoitten tulkinta.
      Hyvä esimerkki on valtuuston kokoukset vaikka on julkisia. Mitä kirjoittivat samasta asiasta Vakkis ja Uudenkaupungin-sanomat taanoin, lehtien painetussa sanassa asia oli käännetty ihan vinksalleen yleensä vain toisessa arvatkaapa kumpaa tarkoitan?

      Poista
  10. Kiitos käynneistä ja kommentistasi! Ehkä olen, ehkä en ole. Kyseessä on kaupunginjohtajan esitys, jos se ei ole hänen esityksensä, hän ei ole johtaja!

    VastaaPoista
  11. Hyvän hallintokäytännön mukaista ei ole paljastaa ulkopuolisille suljetussa
    kokouksessa käytyjä keskusteluja. Kuntalain 32.2 §:n mukaan luottamushenkilön tulee
    edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti
    tehtävän edellyttämällä tavalla. Tietojen vuotamisen asiakirjaan sisältymättömistä seikoista
    (esim. suljetussa kokouksessa käydyistä keskusteluista) tai sellaisista tiedoista, jotka eivät
    vielä ole julkisia, voidaan katsoa rikkovan luottamushenkilön kuntalain 32 §:n mukaista käyttäytymisvelvollisuutta, vaikka tarkkaan ottaen kyse ei tällöin olekaan salassapidettävien
    tietojen paljastamisesta.
    Luottamushenkilö voi niin halutessaan kertoa suljetussakin kokouksessa
    esittämänsä mielipiteet ja omien puheenvuorojensa sisällön ulkopuoliselle.
    Toimielimen muiden jäsenten käyttämien puheenvuorojen julkista selostamista tai
    julkaisemista ei sen sijaan voida pitää asianmukaisena.
    Lähde: Kuntaliitto, lakiasiat

    VastaaPoista
  12. Jumalauta. Nyt luetaan jo lakia. On tämä yhtä helvetin pelleilyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei pidä pelata jos ei ymmärrä tai hyväksy pelisääntöjä

      Poista
    2. Tämä on yhteisten asioidenhoitoa eikä peliä. Kansalla kuuluu tietää mitä heidän valitsemat ihmiset puhuvat päättäessään kansan asioista.

      Poista
    3. Tästä asiasta ei päätä kj eikä kh. Kj vaan muistuttaa laista jonka eduskunta on säätänyt.

      Poista
  13. No niin. Jos jotain lakia on rikottu, niin missä on näyttö? Ja jos löytyy jotain näyttöä, niin osoittakaa mistä se on luettavissa.
    Sitten vielä. Mikä asia on estynyt, vaarantunut, hävinnyt, laajentunut/pienentynyt tai jäänyt tapahtumatta/tai tapahtui tämän kj. Vainion esittämän epäarvokkaan some-kirjoittelun vuoksi?

    Palataan maan pinnalle. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirvee haloo pelisääntöjen muistuttamisesta.

      Poista
  14. Syystäkin. Tällaiset asiat pitää hoitaa muualla kuin hallituksessa ja jotain esimerkkiä pitäisi ilmoittaa.

    VastaaPoista
  15. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Jospa keskustelujen vuotamisen sijaan kaupunginjohtaja ottaisi huolekseen ensin vaikka sen, että kaupunki noudattaisi valtuustonpäätöksiä - sekin lienee lakiin kirjoitettu. Meillähän on yksimielinen valtuuston päätös, jossa ikäihmiset on päätetty hoitaa kaupungin itsetuottamana palveluna, pieniä, paikallisia, yksityisiä palveluntarjoajia apuna käyttäen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän siitä tulisi jos kaikki hallituksen jäsenet kertoisivat ain mitä kukin on kokouksissa sanonut ja tähän liitettäisiin vielä lautakunnat.
      Voitte varmaan kuvitella mitä siitä seuraisi.

      Poista
    2. Hyvähän siitä tulisi. Kansa saisi tietää suurimman osan porukasta olevan aina hiljaa.

      Poista
    3. Se tiedetään jo muutenkin.

      Poista
    4. Ei tyuhjän puhumisista ole kukaan kiinnostunut. Sanomisiaan jokainen voi miettiä, haluatko ihmisten tietävän todelliset ajatuksesi. Salattavaa puheenvuoroissa ei ole kuin näyttelijöillä. Voin hyvin kuvitella mitä seuraisi tärkeimpien puheenvuorojen julkistamisella, kaupunkilaiset tietäisivät tietäisivät totuuden ja epämiellyttäviä päätöksiä ei enää tulisi. Klo 14.37 rohkaise jo mielesi ja laita nimesi. Tuollainen kh:n jäsenen kirjoittelu anonyyminä on etovaa.

      Poista
    5. Todellakin. Kh:jäsen olet kateellinen niille joilla on ajatuksia ja tuovat ne myös esille. Silloin harvoin kun valtuustossa sinulla ei ole mitään sanottavaa ja joskus ollessa se herättää vain hilpeyttä. Sait paikan kh:ssa hajottamalla puolueesi, enemmän ääniä saaneita ei niin vain syrjäytetä. Vähät äänesi sait kaljatölkkien avulla.

      Poista
    6. Anonyymi13. marraskuuta 2016 klo 15.28
      Tämän takia kannatta pitää suu kiinni.

      Poista
  16. Mitä on vuodettu?
    Yhtään esimerkkiä ei ole vielä osoitettu. Hopi hopi.

    VastaaPoista
  17. Ulla kirjoittaa asiaa
    http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001952440.html

    VastaaPoista
  18. Sanokaa nyt viimeinkin kuka siellä on sanonut ja mitä. Kauhea polemiikki eikä kukaan tiedä mistään mitään.

    VastaaPoista
  19. Java kakkahousuna ei uskalla kertoa Nikulan töppäyksestä. Muita kyllä solvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä Nikula on töpännyt. Kerro sinä ja ole rohkea

      Poista
  20. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Minuun ei saa ryhtiä millään, se todettiin jo armeijassa. En minä pelkää Nikuloita. En Seppoa, Ossia enkä Jarnoa tai Aamosta ja syy on yksinkertainen: He eivät ole pelotelleet minua. En ymmärrä koko hässäkkää ja kaupunginjohtajan ulostuloa. Jos hallituksessa on jotain keskusteluskismaa, se tulee keskustella selväksi hallituksen sisällä eikä levitellä maailmalle niin, että koko kaupungin maine loataan.

    Mielestäni hallitus on toiminut hyvin taloudenpidon suhteen - muistakaa lähtötilanne ja nyt ollaan plussalla. Viime valtuustokaudella kokoomus peesasi sokeasti demareita ja virkahenkilöiden esityksiä, joten mielestäni Nikula ja hänen edeltäjänsä Junkola-Lehtonen ansaitsevat kiitoksen. Jos he olisivat jatkaneet menneen kauden linjoilla, eivätkä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti menneet Harton taakse Novida-casessa, oltaisiin nyt miljoonia euroja miinuksella.

    Kaikki töppäilevät joskus, mutta nyt on hommat hoidettu pääsääntöisesti positiivisesti putkeen, joten mielummin kiitän Nikulaa kuin arvostelen häntä. Erityiset kiitokset annan Hartolle, hän hoitaa hommansa tyylikkäästi ja on osoittanut, että pienenkin ryhmän ainoa hallituksen jäsen saa, keskustelemalla ja diplomatialla, esityksensä läpi. Niin ikään kiitän Harto avoimuudesta!

    VastaaPoista
  21. En ymmärrä koko hässäkkää ja kaupunginjohtajan ulostuloa. Jos hallituksessa on jotain keskusteluskismaa, se tulee keskustella selväksi hallituksen sisällä eikä levitellä maailmalle niin, että koko kaupungin maine loataan. Lainaus Javalta.
    Näin asiat pitää hoitaa jos puhutaan fiksusta asian hoidosta, pelkkäänpä vain toiveajattelua, ei tarvita kuin yksi joka saa yksinkertaisenkin asia sekaisin. Kaupungilla kun asoita retostellaan niin siitä on totuus kaukana.

    VastaaPoista
  22. http://www.hs.fi/kotimaa/a1478058803856
    Kaikki tullaan yksityistämään on vain ostopalveluita ja verot paratiiseihin

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!