keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Ovatko potilaat lääkäreitä ja heidän elintasoaan varten?

Näin Uudenkaupungin terveyskeskuksessa!


Suomessa jyllää iloinen, omahyväinen ja ahne lääkärimafia - muistakaa Uudenkaupungin hammaslääkäripäivystysepisodia. Eduskunta vilisee näitä kutsumusammatin edustajia ja he tekevät kaikkensa, että Suomessa on ikuinen lääkäripula. Nämä jumalana itseään pitävät ahnehtijat kiertävät rahastaen paikasta toiseen. Nyt Uudessakaupungissa jyllää lääkäri pula, kun heidän kutsumuksensa kohdetta eli rahaa ei ole tarjolla tarpeeksi mukavasti ja tarpeeksi tarpeeksi.

Sattuipa eräänä aamuna, että nainen tarvitsi akuuttiin kovaan kipuunsan lääkäriä. -Soita ambulanssi ja tule tänne: sanottiin terveyskeskuksesta. Nainen halusi säästää yhteiskunnan varoja ja varasi ajan illaksi klo: 15:00, johon  mennessä hänen miehensä ehtisi töiden jälkeen kuskiksi. Pariskunta saapui hoitajia lukuun ottamatta lähes tyhjään, kaksi asiakasta, terveyskeskuksen odotussaliin. Klo: 15:15 molemmat asiakkaat oli hoidettu, mutta naiselle ei kuulunut lääkärille kutsua ei kuulunut.

15:30 kivulias nainen koputti oma-aloitteisesti ovea ja kysyi lääkärille pääsyä. Nolona hoitaja vastasi huoneesta, josta lääkäri oli kaikonnut: Kello on jo niin paljon, että menkää aluesairaalaan. Nainen kehotusta seuraten meni aluesairaalaan, jossa Satakunnan keskussairaalan sandaaleissa ollut lääkäri tutki hänet, otettiin röntgen kuva nilkasta sekä kipsattiin jalka reilussa puolessa tunnissa.

Kun mies ihmetteli sekä kyseli jälkikäteen lääkärin kaikkoamista kesken työpäivän, hänelle kerrottiin sairaalaan tulleen juuri tuolloin useampi kiireinen tapaus. Totuus on kuitenkin se, että yksi ja sama ambulanssi seisoi lähes koko naisen sairaalassa käynti ajan pihassa, sen kahden viehkeän naistyöntekijän, vetäessä antaumuksella tupakka ja juodessa kahvia. Mies muistaa tilanteen hyvin siitä, kun erehtyi letkauttamaan toiselle ambulanssityöntekijälle: Älä vedä henkeen, se pilaa ihosi!

Herää väistämättä kysymys: Onko mahdollista, että lääkäri lähtee lätkimään töistä kotiin kesken päivän ja lähes kymmen muuta sairaanhoidon ammattilaista jää paikalle pyörittämään peukaloitaan ja odottamaan työpäivänsä päättymistä. Asiakas puolestaan saa jäädä kipuineen kuuntelemaan noloon tilanteeseen jääneiden hoitajien selityksiä, mutta kotiin juoksevalle lääkärille palkaa juoksee. Jos hoitajat tekisivät saman, kenkää tulisi varmasti.

On vähintäänkin käsittämätöntä, kuinka Suomessa, jossa on nyt lääkäreitä enemmän kuin koskaan, voi olla lääkäripula. Jos Suomessa tarvitaan sairaanhoitajia, heitä ei koskaan houkutella palkalla yöihin, vaan heitä korvaavia sairaanhoidon ammattilaisia rahdataan mahdollisimman halvalla ympäri maailman Suomeen. Kukaan ei välitä pätkääkään siitä, että hoitonsa etukäteen moninkertaisesti veroina, poskettomina sosialiturva- ja vakuutusmaksuina kustantaneet potilaat eivät ymmärrä hoitajia ja päinvastoin.

Mutta annas olla, jos lääkäreitä pitäisi tuottaa ulkomailta, jo alkaa lääkärikunnassa sellainen huoli potilaiden ymmärtämisongelmista. Todelisuudessa halpaa veni vidi vici -latinaa puhuvat lääkärit eivät edes puhu potilaille, he leijailevat kuin jumalat omissa fääreissään palkan juostessa vaikka ei oltaisi edes kustannuspaikalla. Kyseessä on häikäilemätön ihmisten hädällä ja kivulla rahastaminen.

On käsittämätöntä, kuinka Suomessa sallitaan moinen härski rahastaminen. Vaikka toisaalta, asiassa ei ole mitään ihmettelemistä, jos katsotaan kuinka hyvin eripuoleiden kautta lääkärit ovat edustettuna eduskunnassa. Miksei meillä tehdä, kuten Hugo Savez teki Venetsueelassa: Osti tuhansia lääkäreitä Kuubasta hoitamaan kotimaansa köyhien sairauksia? Miksei suomalaisia voi lähettää, heidän niin halutessaan, hoitoon ulkomaille, jossa lääkärit ovat edullisia ja jopa työaikana työpaikalla? Miksei lääkäriä, joka on opiskellut yhteiskunnan ylläpitämässä laitoksessa kansan takaamilla lainoilla voi määrätä jonnekin töihin kuten upseerit määrätään? Vai onko karjuva luutnantti yhteiskunnalle tärkeämpi kuin lääkäri?

Hallitseeko Suomea lääkärimafia ja tekeekö sen parantavat veitset pahempaa jälkeä kuin Italian mafian stiletit?

18 kommenttia:

  1. Minäkin olen ihmetellyt tuon arvauskeskuksen hengissäpitoa jo pitkään. Aikoja ei ole, ja jos sellaisen sattuu 4 kk:n päähän saamaan, on lääkärin diagnoosi ainakin väärä. Tiedän tapauksen, jossa astmaatikko soitti klo 8 siihen pahuksen automaattiin ja kertoi hengitysvaikeuksiensa pahentuneen niin, ettei lääkitys enää lainkaan auta. Takaisinsoitto tuli iltapäivällä ja ehdotettiin aikaa 3 kuukauden päähän. Potilas vastasi, että tuolloin olisi jo kuollut kun ei kerran henki kulje, jolloin käskettiin soittaa päivystykseen klo 16 jälkeen. Soitto sinne ja selitys, että henki ei kulje lääkkeet eivät auta. "ystävällinen" vastaus kiireellisyyden arvioivalta hoitajalta kuului; "no oletko ottanut niitä lääkkeitä"... olen kuten juuri kerroin... "KENEN lääkkeitä olet ottanut"...omiani, tietysti... "no ei meillä kyllä tänään ole aikaa"... Tämän jälkeen lähdettiinkin sitten viemään potilasta kiireesti Turkuun, jossa onneksi yksityiset lääkäriasemat päivystävät. Potilas jäi yksityiseen sairaalaan yöksi happea saamaan ja pääsi seuraavana päivänä pois tehokkaampien lääkkeiden reseptin kanssa.
    Herää kyllä kysymys, että keitä arvauskeskuksessa oikein hoidetaan? Ja et kai Java hyvä luullut, että sieltä enää klo 15 jälkeen aikoja saisi... kuten ei myöskään hammashoitolasta. Nelinkertaista palkkaa ollaan kyllä vaatimassa, mutta työtä ei tehdä edes sen yksinkertaisen edestä. Ja ne päivystyksen happamat hoitsut kyllä karkottavat potilaat päivystyksestä, mikä heidän tarkoituksensakin lienee. Potilaat kun ikävästi häiritsevät juoruilua (käykääs joskus ensiavussa kuuntelemassa...)

    VastaaPoista
  2. Eihän tuossa javan alustuksessa ole mitään uutta, lääkäreillä on mailman sivun ollut etuoikeuttu asema yhteiskunnassa.Sama tullee jatkumaan ei epäilystäkään.

    VastaaPoista
  3. Nyt Java puhuu asiaa

    VastaaPoista
  4. Millään muulla ammattialalla ei enää onnistuisi aloittaa työpäivää puoli tuntia myöhässä... kyllä näiden lekureiden pitäisi jo ruveta kunnoittamaan muitakin.

    VastaaPoista
  5. Harvinaisen ahne ja itsekäs smmattikunta.

    VastaaPoista
  6. Kiitos vierailuista ja viestinnästä! Kuuba tehtailee lääkäreitä, joiden laatua ei kyseenalaista kukaan, maailmalle. Pitäisikö Suomen valtion tai Uudenkaupungin kaupungin ostaa käyttää tätä sampoa hyväkseen? Kyse on sentään ihmisten hädästä ja turvallisuudesta vai onko todella niin, että Suomen polttavimmat ongelmat ja tärkeimmät rahareijät ovat tasoa pisara-rata, Helsinki-Tallinna tunneli ja Guggenheim

    VastaaPoista
  7. Eilen A- talkissa (jossa Jari Tervo ja Ruben Stillerkin oli) se proffa sanoi suoraan että terveydenhuollossa voisi säästää pelkillä sisiäisillä järjestelyillä 1,5 miljardia

    VastaaPoista
  8. Ugin sairaalastakin voisi hyvin säästää 50% henkilöstömenoista. Puolet pellolle ja loput tekemään oikeasti TÖITÄ!

    VastaaPoista
  9. Sairaala on Vsshp:n alainen. Mielipiteitä voi ja saa toki aina esittää. Villit heitot olisi kuitenkin syytä perustella. Mikäli puolet heitettäisi pellolle niin mitä sitten jos juuri sinä joutuisit käyttämään sairaalan tai terveyskeskuksen palveluita ja sinnule sanoittaisiin, että valitettavasti puolet henkilökunnastamme on pellolla. Tervetuloa koittamaan uudelleen vaikka puolen vuoden päästä jos puolet henkilökunnastamme ei olisi tuolloin enää siellä pellolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä yrittänyt muutamasti saada aikaa tk:sta, mutta aina on käännytetty muualle kun kolmea kuukautta en ole viitsinyt odotella. Joten ihan sama, vaikka kaikki väki olisi siellä pellolla puolen vuoden päästä, Turkuun kun on jo nytkin lähdettävä jos sairastuu. Sairaalassakin olen vieraillut, mutta sieltä palautettiin TYKS:iin kun eivät pystyneet kunnolla hoitamaan. Oli muuten kornia kuunnella kiertoa kun naapuripotilaalle viikonlopun päivystäjä määräsi vallan uudet lääkkeet ja maanantaina sitten osastonlääkäri naureskellen muutti ne pois. Touhuissa ei ole järkeä sen katon alla.

      Poista
  10. Kuka kaipaa juoruovia hapannaamoja, jotka vähät välittää potilaista. Hoitajien määrä on liian suuri ja asenne väärä.

    VastaaPoista
  11. Tuota ei voi yleistää, se on kyllä totta, että joillakin asenne ei ole kohdallaan.

    VastaaPoista
  12. Koko terveyskeskus on suojatyöpaikkoja täynnä. Ei mitään asennetta tai työmoraalia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ei nyt alkuunsa pidä paikkansa.

      Poista
    2. Suuri ylimitoitus henkilökunnassa on ainakin Matleena kerroksessa. Käykää itse toteamassa. Minä näin, kun tuttu joutui sinne. Minäkin luulin hoitajien olevan ylityöllistettyjä, mutta väärin luulin. Hommat ei rasita. Joutenolo tekee henkilökunnasta äreitä. Siitä kärsivät potilaat.

      Poista
  13. Minua raivostuttaa uusikaupunkilaisten sairaanhoitajien yrmeys. Pitäisi heidän ymmärtää terveyskeskuksen sairaalan olevan ihan riittävän vastenmielinen paikka, siihen ei tarvitse lisätä hoitajien epäystävällisyyttä.

    VastaaPoista
  14. Kiitos käynneistä ja kommenteista! Eipä pidä aivan poskettomasti yleistää.

    VastaaPoista
  15. Sellaiset arvostelee kun eivät ole päivääkään tehneet hoitotyötä, arvostelijan osa on tässä maassa helpompia osia.

    VastaaPoista

Tuhraappa tähän aikasi kuluksi jotain! Kiitos!